Druhy poruch osobnosti

22.06.2014 13:21

Paranoidná porucha osobnosti F60.0

► základné črty: vzťahovačnosť, podozrievavosť, nedôvera, precitlivenosť na nezdary a urážky.

► postihnutí bývajú podráždení, hostilní, negativistickí k druhým ľudom, predpokladajú, že im chcú ubližovať, škodiť či zhadzovať ich, bývajú patologicky žiarliví, sú fascinovaní mocou a autoritou, sami sa často preceňujú a chvália, majú sklon k vykladaniu diania okolo sebe a vo svete. V anamnéze bývajú informácie o ponižovaní, neprimeranej kritike a tvrdých trestoch.

Schizoidná porucha osobnosti F60.1

► celoživotný sklon k stiahnutiu sa, izolácii, uprednostňovaniu samoty a fantazírovaniu, sú neschopní vyjadrovať svoje emócie, bývajú chladní, netúžia po blízkosti a telesnom dotyku, majú zníženú empatiu a nezáujem o intímne, sexuálne vzťahy. Druhí ľudia ich vnímanú ako čudákov, rodinné prostredia býva málo vrelé, neadekvátne, zvýraznená býva introverzia, citový chlad, obsahová originalita.

Schizotypová porucha – excentrické správanie, emocionálne prežívanie a myslenie, nápadní ľudia, myšlienkový svet je magický, majú neobvyklé poruchy vnímania a ilúzie, depresonalizačné a derealizačné zážitky, občasné psychotické epizódy s bludmi a halucináciami, majú nedostatok blízkych ľudí, priateľov.

Disociálna porucha osobnosti F60.2

► alebo antisociálna porucha osobnosti. Jedinci predstavujú najzávažnejší spoločenský problém, ignorujú práva a záujmy druhých ľudí, spoločenské a právne normy, majú nezáujem o druhých, sú nezodpovední, bezohľadní, s nízkou empatiou, neschopnosťou utvárať dlhodobejšie citové väzby, majú nízku frustračnú toleranciu, s nízkym sklonom k prežívaniu viny a výčitkám svedomia. Nachádzame príznaky impulzivity, agresivity a sociálnej maladaptability.

Hraničná (emocionálne nestabilná) porucha osobnosti F60.30, F60.31

► 2 subtypy: impulzívny typ a hraničný typ

Impulzívny typ emocionálne nestabilnej poruchy osobnosti = charakterizovaný náhlymi, impulzívnymi, nerozvážnymi prejavmi v správaní, tendenciou k neznášanlivosti, konfliktom, výbuchom hnevu a s nestálou náladou.

Hraničný typ (borderline) = narušená predstava o sebe, o preferenciách a cieľoch, zaplietanie sa do intenzívnych vzťahov, vyhýbanie sa odmietaniu a opusteniu, nebezpečie sebapoškodzovania, pocity prázdnoty a nezmyselnosti.

Symptomatika: - regulácia afektov – nízky prah dráždivosti, vysoký stupeň rozrušenia, intenzívne stavy averzívneho napätia.

- obraz o sebe – neistota o vlastnej identite a integrite.

- psychosociálna integrácia – ťažkosti s regulovaním blízkosti a odstupu, stanovaním hraníc a strach z opustenia.

- kognitívna symptomatika – disociačná symptomatika, flešbeky traumatických zážitkov.

- správanie – sebapoškodzovanie (pálenie, obarovanie), euforizácia sebaporaňovaním.

 

Histriónska porucha osobnosti F60.4

► nápaditosť najmä v emocionálnych prejavoch a v sociálnom správaní, emócie sú dramaticky, afektovane, expresívne, plytko prežívané, reagujú na malé podnety a dôležité udalosti ich nechávajú ľahostajnými, snaha strhávať na seba pozornosť, vzhľadu a zovňajšku sa venuje veľká pozornosť, v správaní je koketéria, nápadná extraverzia a afektívna labilita.

Narcistická porucha osobnosti F60.8

► abnormne zvýšený pocit vlastnej dôležitosti, nadmerná pozornosť sa venuje sebahodnoteniu, zaujatie fantáziami o vlastnom úspechu, brilantnosti, kráse, jedinci s touto poruchou majú vieru vo vlastnú jedinečnosť, potrebu nekonečného obdivu, chýba im empatia, prežívajú často závisť.

Dva polárne typy narcistických jedincov:

- nevšímavý, bezohľadný = je agresívny, arogantný, zaujatý sám sebou, potrebuje byť v centre pozornosti.

- ostažitý, hypervigilantný = senzitívny voči reakciám druhých, inhibovaný, hanblivý, venuje viac pozornosti okoliu ako sebe, ľahko zraniteľný.

Úzkostná (vyhýbavá) porucha osobnosti F60.6

► prežívanie silnej anxiety, napätia, inhibícia, zvýraznená introverzia, strachy v sociálnych situáciách, plachosť, pocity menejcennosti, hypersenzitívny jedinec, obavy z kritiky, zosmiešnenia a zlyhania, vyhýbanie sa situáciám a ľuďom pri ktorých im chýba pocit istoty, známky introverzie a neuroticizmu.

Závislá porucha osobnosti F60.7

► submisívni jedinci, s potrebou starostlivosti a emocionálnej podpory od druhých ľudí, so sklonom k zbavovaniu sa zodpovednosti a rozhodovania, s neschopnosťou postarať sa sami o seba, so strachom vysloviť nesúhlas s druhými a formulovať svoje potreby.

Dimenzia pripútania – vyhľadávanie bezpečnosti a potreby náklonnosti.

Dimenzia závislosti – pocit nízkej vlastnej hodnoty, submisivita, potreby rád a uisťovanie.

Anankastická porucha osobnosti F60.5

► jedinci charakteristickí rigiditou, tvrdohlavosťou, poriadkumilovnosťou, puntičkárstvom, trvajú na pedantskom dodržiavaní pravidiel, kontrolujú svoje emócie a správanie i druhých ľudí, bývajú vážni, perfekcionistickí, prežívajú napätie, preferujú odstup a rezervovanosť, inhibícia emotivity, rigidita foriem a i obsahov, uľpievanie na detailoch a potlačená agresivita.

Iné zmiešané poruchy osobnosti F61

▫ pasívne-agresívna porucha osobnosti = neústupnosť, vzdorovitosť, mrzutosť, vyhýbanie sa plneniu povinností, kritizovanie a pohŕdanie nadriadenými a autoritami, nespolupracujúci jedinci, ktorí kladú prekážky ostatným.

▫ depresívna porucha osobnosti = ľudia s trvalou skľúčenou, bezútešnou, dysforickou náladou, pesimistickí, prežívajú pocity viny, kritickí k druhým a negativistickí.

Návykové a impulzívne poruchy

▬ patologické hráčstvo

▬ patologické zakladanie požiarov (pyrománia)

▬ patologické kradnutie (kleptománia)

▬ trichotilománia

▬ iné návykové a impulzívne poruchy (napr. oniománia – kompulzívne nakupovanie a iné)

Spoločnou charakteristikou porúch je kompulzívnosť, návykovosť, neschopnosť odolať impulzu a pokušeniu ku konaniu, postihnutý si uvedomuje narastanie napätia pred prevedením činu a postihnutý opisuje stav vzrušenia, uspokojenia v čase realizácie konania.

Patologické hráčstvo F63.0

► kritéria patologického hráčstva:

1. zaujatosť hraním (plánovanie hazardu, rozmýšľanie o spôsoboch ako získať prostriedky na hranie)

2. potreby hrať so stále vyššími čiastkami peňazí

3. opakované neúspešné snahy kontrolovať, prerušiť alebo vzdať sa hrania

4. nepokoj a podráždenosť pri prerušení

5. hranie ako spôsob úteku od problémov alebo zbavenia sa dysfórie, úzkosti, depresie

6. opakovaný návrat do herne na druhý deň po prehre s cieľom vyhrať peniaze naspäť

7. klamstvá rodine, terapeutom

8. nelegálne aktivity – podvody, falšovania, sprenevery

9. hráčstvo ohrozuje, resp. vedia k strate priateľov, práce, kariéry

10. prenášania zodpovednosti za vyrovnanie dlhu na iných

Štádia rozvoja :

1. vyhrávacie štádium – investovanie neveľkej sumy, občasná výhra, ktorá zvyšuje sebavedomie hráča. Hraniu venuje hráč čoraz viac času a prostriedkov s nádejou vo výhru veľkej sumy.

2. prehrávacie štádium – hranie nadobúda črty chorobnosti, hráč sa snaží prehranú sumu vyhrať späť, prehry zamlčuje, berie tajne cennosti z domu, požičiava si od príbuzných, pri odhalení rozsahu škôd sľubuje, že nebude hrať, čo vedie k uspokojeniu okolia a nasleduje opätovný návrat do herní.

3. štádium straty kontroly – hráč trávi všetok svoj čas hraním, prostriedky získava páchaním trestnej činnosti. Hrá už len samotnú hru, aj občasné výhry opätovné prehrá.